Kansen op de Duitse markt voor groene eiwitten. Wetenswaardigheden over de Duitse markt en cijfers, hoe stimuleert de Duitse overheid de eiwittransitie, welke consumententrends zijn er, hoe reageren afzetkanalen, samenwerking Duitse proteïne clusters, hoe kunnen Nederlandse bedrijven hun producten het beste positioneren, ervaringen uit de praktijk over succes en falen, en waar is samenwerking met Duitse partners mogelijk? 

“Neue Proteine bracht das Land

Duitsland is inmiddels het zesde land wereldwijd met de meeste vegetariërs. Een kwart van de Duitsers (ca. 20 miljoen) geeft aan inmiddels flexitariër te zijn, dus minder vlees consumeert. Ter illustratie van de plantaardige eiwittransitie – de afzet in de Duitse vleeswaren- en worstmarkt daalt per jaar met circa 2% terwijl de markt voor vegetarische producten tussen 2010 en 2016 met 553% is toegenomen.

In 2008 lag de totale omzet bij ca. 100 miljoen Euro, 2016 bedroeg deze al 160 miljoen voor zogenaamde “vegetarisch-veganen Wurst- und Fleischalternativen”. Ook hier zijn gezondheid en duurzaamheid belangrijke aspecten.

Grote traditionele vleesproducenten zoals bijvoorbeeld Rügenwalder Mühle hebben op deze trend ingespeeld en zijn zeer succesvol met de afzet van vegetarische en veganistische vleeswaren. Volgens cijfers van Nielsen groeide het assortiment bij de discounters met 40% en in de service supermarkten met 17%. En deze stijgende trend zet zich voort.

Voor wie

The Protein Cluster sessie is er voor ondernemers met interesse in de Duitse markt en actief op gebied van de eiwittransitie (max. 50 personen).

Deze middag wordt mogelijk gemaakt door The Protein Cluster, de Agrofoodmakelaar Duitsland Oost NL als onderdeel van GO4EXPORT, een stimuleringsprogramma voor export, ondersteund door de provincie Overijssel en Gelderland.

Toegang is gratis voor leden van The Protein Cluster en kost €25,- excl. btw voor overige geïnteresseerden.

The Protein Cluster beoogt de eiwittransitie te versnellen voor het innovatieve bedrijfsleven middels activiteiten, business support en netwerk. Kijk op www.theproteincluster.com voor meer informatie.

Meld u zich aan voor 9 juli via Registratie The Protein Cluster sessie 12 juli 2018  o.v.v. TPC sessie 12 juli.

Deze middag wordt mogelijk gemaakt door The Protein Cluster, de Agrofoodmakelaar Duitsland Oost NL als onderdeel van GO4EXPORT, een stimuleringsprogramma voor export, ondersteund door de provincie Overijssel en Gelderland.

Meer informatie  
The Protein Cluster
Martine Boetje
Martine.Boetje@foodvalley.nl
0317 42 70 95

Oost NL | Duitsland Desk: Agri, Food & Flowers
Jochem Wolthuis
jochem.wolthuis@oostnl.nl
06 16 290 395